Nu mai puţin de 15 asociaţii de locatari din municipiul Zalău, care beneficiază de programul de reabilitare termică a blocurilor prin fonduri europene, solicită Primăriei Zalău să anuleze Hotărârea de Consiliu Local numărul 174, din data de 14 august 2014 cu privire la plata anticipată a taxei de reabilitare termică, inclusiv plata primelor trei rate lunare în cuantum de 600 de lei. Proprietarii apartamentelor, prin intermediul unui avocat, susţin că taxa de reabilitare pe care trebuie să o achite, reprezentând 20 la sută din costul lucrării, respectiv avansul în cuantum de 1.500 de lei ar trebui să se facă după ce Primăria va plăti integral costul lucrărilor.
Contestaţia asociaţiiilor de locatari cu privire la taxa de reabilitare termică a fost luni, 22 septembrie, analizată de consilierii locali la şedinţa ordinară de Consiliu Local, în cadrul unui proiect de hotărâre. Primăria a răspuns solicitării celor 15 asociaţii de locatari, precizând că „nicăieri în cuprinsul contractului nu se arată că recuperarea sumelor se va iniţia la finalizarea lucrărilor, ci din contră, în contractul de mandat se prevede că taxa de reabilitare se stabileşte după contractarea lucrărilor, aspect respectat întru totul de instituţia noastră”. Prin urmare, proprietarii apartamentelor izolate termic prin intermediul fondurilor europene, vor plăti avansul lucrării în trei rate lunare, a câte 600 de lei, iar diferenţa până la costul total al lucrării trebuie să o achite în rate egale pe o perioadă de doi ani.
Cetăţenii din municipiul Zalău care au ales să-şi reabiliteze termic locuinţa prin fondurile europene – proiect cofinanţat de Ministerul Dezvoltării prin primării, trebuie să suporte 20 la sută din costul lucrării, cost care la nivel de municipiu, pentru un apartament, este cuprins între 3.000 şi 7.000 de lei. Diferenţa, de 80 la sută este acoperită de la bugetul local – 20 la sută, respectiv din bugetul de stat şi fonduri europene – 60 la sută.